top of page

Tips & recept

Träning
Träning.HEIC

Träning

 Att träna under pågående cancerbehandling är viktigt, för att hålla igång kroppen, hålla borta biverkningar och för att stärka dig mentalt. 

Jag är själv en riktig periodare när det kommer till träning. Innan jag fick min cancerdiagnos hade jag tyvärr släppt all träning. Så med en allvarlig hjärntumör och sjukskrivning behövde jag ta tag i min träning. Jag hittade bra erbjudanden på gymmet över gatan, FAR-kort - Fysisk Aktivitet på Recept och fick min vårdgivare att skriva ett recept på träning. 

Mitt tips är att du kollar med din vårdgivare och sen tar kontakt med ditt gym/träningsställe om de har liknande erbjudanden. Jag sparar en liten slant på detta! Tänk på att begära ett detaljerat kvittot så kan du också använda det som underlag för friskvårdsbidraget. 

Yoga för cancer

Varken yoga eller mindfulness har varit min grej tidigare. Men en ny livssituation kräver nya åtgärder. Så nu har jag provat yoga för cancer och måste säga att avslappnings- och andningsövningarna var sköna och lätta att lära sig.

Yoga för cancer eller onkologisk yoga är en yogaform framtagen till dig som genomgår eller genomgått cancer. Yogaformen är utformad för att stödja de fysiska, mentala och känslomässiga behov som cancer & dess behandlingar ofta för med sig. Så att du ska kunna läka, bygga upp din kropp och stärka ditt immunsystem.
Varför Yoga för Cancer?

  • Bygger styrka & flexibilitet.

  • Stärker immunförsvaret och ökar lymfatiska flödet.

  • Minskar cancerrelaterad trötthet.

  • Förbättrar sömnen.

  • Minskar upplevelsen av cancerrelaterad smärta.

  • Minskar risken för viktuppgång.

  • Minskar oro, ångest och rädsla.

  • Ökar benstyrkan (densiteten).

  • Hjälper till att minska biverkningar såsom lymfödem, förstoppning och neuropati (domningar och stickningar som startar i fötterna och kan sprida sig längs med underbenen.)

  • Ger dig som patient möjlighet att påverka din egen situation och bli delaktig i din läkning.

  • Ökar välbefinnandet.

På Yogaforcancer.se hittar du en onlinekurs som består av fem olika teman, en yogaklass varje vecka, varvat med teori, andningsövningar och meditation. Du har tillgång till kursen i ett helt år. Du hittar onlinekursen här.

Yoga Retreat
Yoga för cancer
Therese-9740.jpg

Gröna hissen

Låt oss presentera en variant på drinken ”Gröna hissen”. Ett sätt att stärka kroppens försvar och hålla sig stark under pågående behandling är att äta allsidigt och få i sig tillräckligt med vitaminer. Det finns inget enskilt mirakelmedel och du ska inte överdosera vitaminer på eget bevåg. Prata med din läkare eller kontaktsjuksköterska om du vill ha råd. Även en dietist kan hjälpa dig om du behöver stöd med dina kostvanor.

Jag är petig i maten och äter inte så allsidigt som jag borde. Därför dricker jag dagligen ”Gröna hissen” . Gröna hissen i detta sammanhang består av äpplen, apelsiner, citroner, ingefära, grönkål och spenat, recept hittar du nedan. Skål och botten upp! 

 

Recept

5 äpplen

2 apelsiner

2 citroner

2 morötter

1 lagom bit ingefära

2-3 stora blad grönkål


Pressa allt utom grönkål i en “slowjuicer”-maskin. Mixa grönkålen tillsammans med en liten skvätt av juicen tills bitarna försvunnit. Blanda ihop all juice och njut.
Häll upp det som blir kvar på flaska och ställ i kylen.

 

  1. Pressa äpple, apelsin, citron, morötter & ingefära i en “slowjuicer”-maskin. 

  2. Mixa grönkålen tillsammans med en liten skvätt av juicen tills bitarna försvunnit. 

  3. Tillsätt resten av juicen & blanda ihop 

  4. Häll upp i ditt favorit glas & njut! 

Förvaras bäst i en stängd flaska i kylen 

Fyll dagarna med glädje

Att leva med en allvarlig cancerdiagnos är inte bara sjukhus, elände och sorg. För mig och min familj är det viktigt att också fylla dagarna med glädje, fina minnen och ljusa stunder. Som till exempel en mysig middag med vänner, en promenad längs stranden eller en helg i Båstad. Till Båstad kunde båda våra hundar följa med vilket gjorde att det blev en myshelg med full pott. Både Charlie och Dumle välkomnades fint på hotellrummet med vatten & matskål samt en hundsäng att låna under vistelsen. På kvällen fick hundarna följa med till första delen av restaurangen och det var så mysigt. Att samla familjen och fira, äta gott och njuta av livets goda ger kraft att orka de jobbigare dagarna.

Yoga Retreat
Träning.JPG

Mugg - Kämpa

Varje år drabbas 75 000 av en cancerdiagnos. Dessa personer kämpar mot sjukdomen tillsammans med sina anhöriga, vänner, jobbarkompisar och andra som står runt personen. Vill du ge kraft och mod kan vi på FramtidUtanCancer tipsa om en kraftfull mugg. På Åhlens hittar du muggen KÄMPA. Att dricka morgonkaffet med denna mugg skapar rätt attityd och ger kraft och kämpaglöd.

Tandläkaren

Inte nog med att du ska klara din cancerbehandling och allt runt omkring diagnosen, du måste också ta hand om dina tänder. Träffade min tandhygienist som så klokt sa att dina tänder ska må väl under tiden och inte orsaka din kropp massa extra arbete. Så glöm inte tandtråden! Och fluorskölj!

En del cancerbehandlingar kan göra att du lättare får infektioner i munnen och hål i tänderna. Då kan du få tandundersökningar och viss tandvård till samma avgift som för sjukvård. Fråga din läkare eller kuratorn om du vill veta mer. Glöm inte meddela din läkare om du behöver särskild tandvård. Hänsyn kan behöva tas till din cancer.

Tandläkare.HEIC
Therese-9740.jpg

Dö bra korten

En dag kommer vi att dö - och alla andra dagar ska vi leva. Att leva med en allvarlig cancerdiagnos ställer verkligen livet på sin spets. Hur gör man för att förhålla sig till det jobbiga, fokusera på att leva och göra det bästa av varje stund? För mig har det varit att faktiskt våga möta tankarna om döden, vad som är viktigt i livets slut och att sätta ord på mina tankar och önskemål kring… min egna död. Det har jag gjort för min skull men också för min familj.

Jag har använt kortleken DöBra. Kortleken innehåller 37 påståenden om sådant som kan vara viktigt i livets slutskede. Det finns även möjlighet att lägga till egna alternativ om man tycker att något saknas bland de förtryckta påståendena. Kortleken kan vara till hjälp för reflektion och samtal med andra, exempelvis dina närstående, om vilka aspekter kring livets slut som är viktiga för dig. Våga mötas i det svåra samtalet!

Dö bra korten
Tandläkaren
Kämpa muggen
Gröna hissen

Föra dagbok för dina symtom 

Jag har fått uppdrag av sjukvården att föra dagbok över biverkningar och annat som är viktigt att ta hänsyn till under pågående behandling. Tänk på att papper och penna kan vara svårt att få en överblick av. Mitt tips är att du gör en google forms-enkät. Lätt att ställa samman och du kan skicka uppgifterna till din läkare inför återbesök. 

Jag har lagt en länk till enkäten på min hemskärm på mobilen så att det blir enkelt att göra ett nytt inlägg i min “dagbok” när jag känner huvudvärk, yrsel eller annan biverkning. 

Huvudvärk och yrsel är mina vanligaste biverkningar så de har fått egna avsnitt i enkäten medan övriga har samlats på ett gemensamt avsnitt på slutet.

Resultaten samlas i ett google kalkylark och har datum och tidstämpel och man kan enkelt filtrera på de olika kolumnerna.

 

Välj att skapa en ny eller utgå från en av mallarna som finns.

Ställ in att svar ska sparas i kalkylark och skapa ett nytt.

Avsluta med att publicera och spara svarslänken och lägg till den som genväg på mobilen så kan du snabbt lägga in ett nytt svar vid behov.

Stöter du på problem så tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig.

föra dagbok.jpeg
dagbok
bottom of page